info@casu.sk 

0903 869 665 

3 neodolateľné kávové dezerty

Pridané: 9.5.2018 15:30:00

09 Máj 2018

Aj vy si ku kávičke radi vychutnáte nejaký sladký dezert? A čo tak pripraviť si sladkú dobrotu, do ktorej kávu rovno pridáte? Existuje veľa receptov na chutné kávové dezerty, zákusky či koláčiky a tak je určite z čoho vyberať. My vám dnes prinášame na inšpiráciu tieto 3 chutné a jednoduché recepty ;-)

3 neodolateľné kávové dezerty

Lahodné Tiramisu s vôňou kávy

Jedným z najobľúbenejších dezertov, na ktorých prípravu sa používa káva, je rozhodne talianske Tiramisu. Vychladený krém sa strieda s mäkkými kávou nasiaknutými piškótami, ktoré sa lahodne rozpúšťajú na jazyku.

No nezbiehajú sa vám hneď slinky? Tiramisu si môžete pripraviť ako zákusok, ktorý potom nakrájate na kocky alebo naservírovať jednotlivé porcie do dezertných pohárov. Ak chcete, ozdobte si Tiramisu ešte čerstvými jahodami alebo malinami, ktoré dodajú osviežujúci kontrast.

Potrebujeme:

• 500 gramov mascarpone
• 400 gramov dlhých piškót
• 4 vajcia
• 120g práškového cukru
• 2 PL likéru alebo whisky
• 200 ml silného espressa
• kakao

Postup:

Suroviny si pripravíme vopred tak, aby nadobudli izbovú teplotu. Uvaríme si silnú kávu alebo espresso a prelejeme do väčšej nádoby, v ktorej sa nám budú dlhé piškóty pohodlne namáčať. Kávu necháme zatiaľ chladnúť.

Začneme s prípravou mascarpone krému. Najprv si oddelíme žĺtky od bielkov a vyšľaháme ich spolu s cukrom. Postupne do žĺtkovej zmesi zamiešame mascarpone spolu s 2 PL whisky. V ďalšej miske si dotuha vyšľaháme vaječné bielky a jemne primiešame k hotovej zmesi.

Piškóty namáčame vo vychladnutej káve a vrstvíme do misky alebo tortovej formy spolu s mascarpone krémom. Poslednú vrstvu zatrieme krémom a bohato posypeme kakaom.

Tiramisu odložíme stuhnúť do chladničky asi na 4 hodiny alebo cez noc.

tiramisu

Božský kávový Espresso cheesecake

Ďalším populárnym dezertom je rozhodne tvarohový koláč, alebo ak chcete cheesecake. Dá sa totiž pripraviť na milión spôsobov podľa vašej fantázie – a samozrejme aj s lahodnou príchuťou kávy.

Potrebujeme:

• 200g maslových sušienok
• 5 PL rozpusteného masla
• 500g jemného tvarohu
• 4 vajcia
• 80g cukru
• 1 silné espresso
• 1 ČL vanilkového extraktu
• 1 balíček vanilkového cukru

Postup:

Sušienky rozdrvíme v kuchynskom mixéri a presypeme na dno formy na cheesecake. Pridáme roztopené maslo, dobre premiešame a utlačíme na dno formy.

V miske si vyšľaháme vajcia s cukrom a postupne k nim pridáme, tvaroh, vychladnuté espresso a vanilkový extrakt. Všetko dobre vymiešame na hladký krém, ktorý vylejeme na sušienkový korpus.

Pečieme v rúre vyhriatej na 160°C asi 60 minút. Upečený cheesecake ešte necháme odpočívať v rúre s pootvorenými dvierkami a pomaly chladnúť. Nakoniec ho preložíme do chladničky príjemne vychladiť.

Podávame podľa chuti napríklad poliaty čokoládovou polevou alebo s domácou šľahačkou a čerstvým ovocím.

kavovy cheesecake

Espresso nanuky na horúce dni

Kávové nanuky si pripravíte až smiešne jednoducho a rýchlo, nie je to žiadna veda. Zato výsledok je super! Len si predstavte tú lahodnú chuť kávy v studenom osviežujúcom prevedení ;-)

Na prípravu kávových nanukov budete potrebovať aj formičky na výrobu domácich nanukov spolu s paličkami.

Potrebujeme:

• 1 šálku silného espressa
• 200 ml mlieka
• 200 ml sladeného kondenzovaného mlieka

Postup:

Vychladené espresso zmiešame s mliekom a kondenzovaným mliekom, prelejeme do nanukových formičiek a odložíme stuhnúť do mrazničky. A je to. Dávka ľadového kofeínového osvieženia je pripravená.

kavove nanuky

Zdroje obrázkov: Unsplash.com, cookstr.com, kraftrecipes.com

Prihlásenie

Táto stránka používa cookies. Viac info