info@casu.sk 

0903 869 665 

Burundi: káva zo srdca Afriky

Pridané: 19.3.2018 14:00:00

19 Marec 2018

Značky

Burundi je vnútrozemský štát v strednej Afrike, hraničiaci s Demokratickou republikou Kongo, Rwandou a Tanzániou. Veľkú časť jeho západnej hranice tvorí jazero Tanganika, ktoré je po Bajkalskom jazere druhým najväčším sladkovodným jazerom na svete. Nielen pre svoju polohu, ale aj pre svoj srdcovitý tvar je táto krajina označovaná ako srdce Afriky.

Burundi: káva zo srdca Afriky

A v tomto africkom srdci sa pestuje fantastická káva. Aj keď to táto malá krajina nemá ľahké kvôli veľkej chudobe či politickým nepokojom, pestovanie výberovej kávy je tu na vzostupe a káva z Burundi sa dostáva na výslnie.

Burundi bolo kedysi belgickou kolóniou a dopestovaná káva sa vyvážala prevažne do Európy či ostatných kolónií. Počas belgickej vlády boli burundskí farmári nútení pestovať určitý počet kávovníkov a svoju úrodu odovzdávať za veľmi malú peňažnú odmenu. Keď Burundi získalo svoju nezávislosť, sektor pestovania kávy ako aj mnohé ďalšie boli privatizované a zbavené vládnej kontroly.

burundi-kava

Z čias belgickej nadvlády však pestovanie kávy zanechalo v domácich obyvateľoch trpkú nechuť a tento sektor čoskoro upadol. Dopestovaná káva strácala na svojej kvalite a kávovníky ostali zanedbané a opustené.

Po skončení občianskej vojny v 90-tych rokoch ostala ekonomika krajiny zdevastovaná a nádejným artiklom na jej zotavenie sa stala práve káva. Po vzore susediacej Rwandy sa krajina rozhodla investovať do rozvoja kávového sektoru a zdravý pomer vládnych a súkromných firiem umožnil vytvoriť stabilné a rozvíjajúce sa prostredie pre obchodovanie s kávou.

burundi-kava

Dnes kávu v Burundi pestuje okolo 800 000 farmárskych rodín, ktoré svoju úrodu privážajú do centrálnych staníc, kde sú kávové bobule olúpané a umývané. Typickou metódou spracovania kávy v Burundi je tzv. „suché kvasenie" trvajúce 12 hodín po odstránení kávovej dužiny. Nasleduje 12 -14 hodinové namáčanie kávových zŕn v horskej vode, kde sa vznášajúce kávové zrná roztriedia podľa hustoty. Nasleduje ďalšie 12-18 hodinové namáčanie a nakoniec usušenie zŕn na vyvýšených plochách.

Káva sa v Burundi pestuje v piatich hlavných regiónoch: Buyenzi, Kirimiro, Mumirwa, Bweru, a Bugesera. Sopečná pôda bohatá na živiny, ktoré kávovníky potrebujú a dostatok zrážok vytvárajú výborné podmienky na pestovanie kávy. Káva Burundi sa vyznačuje plným telom a v jej chuti môžete rozpoznať miešané tóny citrusov a škorice.

kava-burundi

Káva z Burundi je skutočne kávou zo srdca Afriky - kávou vytvorenou poctivou prácou domáceho ľudu. Keď už poznáte príbeh jej vzniku a jej cestu do vašej šálky, možno si ju aj vďaka tomu lepšie vychutnáte a oceníte jej unikátnu chuť nesúcu v sebe tento malý vzdialený kúsok sveta. Čerstvo upraženú zrnkovú kávu Burundi zakúpite v eshope našej pražiarne.

Zdroje: cafeimports.com, perfectdailygrind.com, wanderlust15.com

Prihlásenie

Táto stránka používa cookies. Viac info