info@casu.sk 

0902 272 219 

Cesta kávy z plantáže do šálky

Pridané: 16.1.2018 14:00:00

16 Január 2018

Možno si aj vy práve vychutnávate svoju dávku voňavej kávičky. Káva sa stala neoddeliteľnou súčasťou našich dní a niektorí si už život bez nej ani nevedia predstaviť. Ako sa však tento zázračný životabudič dostáva dennodenne do vašej šálky? Spoznajte s nami fascinujúcu cestu kávy.

Cesta kávy z plantáže do šálky

Celý proces začína ako inak – pestovaním kávy. Celkovo kávu pestuje asi 50 krajín z celého sveta a medzi najväčších producentov patrí napríklad Brazília, Kolumbia, Vietnam, Indonézia či Etiópia. Práve Etiópia je krajinou, z ktorej káva pochádza a podľa ktorej nesie svoje meno. Bola totiž objavená domorodcami z oblasti Kaffa, ktorí ju žuvali pre jej povzbudzujúce účinky.

Existuje niekoľko druhov kávovníkov, no pre pestovateľské využitie sú dôležité najmä Arabica a Robusta. Arabica tvorí až 70% celkovej svetovej produkcie kávy, obsahuje menej kofeínu a vyznačuje sa ovocnými tónmi. Robusta je bohatšia na kofeín a prevládajú v nej jemne horké chute čokolády a kakaa.

01

Zber prvej úrody kávovníkov nastáva po štyroch až piatich rokoch. V subtropických oblastiach, kde sa striedajú obdobia dažďov a sucha sa káva zbiera raz ročne. V tropických podmienkach s dostatočnou vlhkosťou sa káve darí dozrieť až dvakrát do roka.

Zber kávy môže byť buď selektívny alebo pásový. Pri selektívnom zbere sa z kríkov kávovníkov oberajú len dozreté červené bobule. Pásový zber sa však na plantážach využíva častejšie a bobule sú obraté naraz v dlhých pásoch.

Ďalším krokom v procese je spracovanie kávy. Kávové zrno sa nachádza v kávovej bobuli, preto je potrebné odstrániť vonkajší obal a vnútornú dužinu. Existujú dva spôsoby spracovania kávových bobúľ – suché a mokré.

priprava-kavy

Pri suchom spracovaní sa bobule nechajú prirodzene opáliť na slnku a potom sa jednoducho ošúpu. Ide o starší spôsob, ktorý je pomalší a tým pádom aj nákladnejší. Takto spracovaná káva sa však odmení sladkými tónmi čokolády, orieškov či medu.

Pri mokrom spracovaní bobule plávajú vo vodných nádržiach, pričom sa oddelia nepoužiteľné a zhnité plody. Zdravé plody sa nechajú fermentovať a následne sa vysušia. Výsledná chuť kávových zŕn je kyslejšia a možno v nej rozoznať ovocné tóny.

Nasleduje čistenie, triedenie a ohodnotenie kávy. Kávové zrná sú zbavené posledných zvyškov dužiny a roztriedené podľa veľkosti a farby. Výsledným produktom je zelená káva, ktorá putuje do pražiarní.

Počas praženia nastávajú v kávových zrnkách chemické reakcie, vďaka ktorým sa zelené zrná zázračne menia na mastné, voňavé a chutné pražené zrnká pripravené na balenie.

Proces praženia je umeleckým dielom každého pražiara. Práve praženie má totiž vplyv na výslednú chuť a jedinečnosť kávy. V našej pražiarni Daily Coffee v Bratislave pražíme kávu tradičným spôsobom v bubnovom pražiacom stroji.

praziaren-kavy

Samotnému praženiu ešte predchádza naše ručné triedenie kávových zŕn, aby sme zaručili maximálnu kvalitu každej šálky kávy. Kávu z celého sveta pre vás čerstvo pražíme každý deň, pretože čerstvo upražená voňavá káva je tým najlepším gurmánskym zážitkom. S balenou kávou zakúpenou v obchodoch, ktorá prešla dlhým reťazcom dodávateľov sa to nedá porovnať.

Preto pozývame aj vás, aby ste s nami objavili čaro kvalitnej kávy a spoznali jej čerstvé chute z rôznych kútov sveta. Zrnkovú aj mletú kávu si môžete pohodlne objednať z eshopu našej pražiarne a my ju rýchlo doručíme priamo k vám domov.

POZRIEŤ PONUKU ČERSTVO PRAŽENEJ KÁVY V ESHOPE

Prihlásenie

Táto stránka používa cookies. Viac info