info@casu.sk 

0903 869 665 

Chuť Kolumbie: chuť rozmanitosti v jednej šálke kávy

Pridané: 13.2.2018 14:00:00

13 Február 2018

Vedeli ste, že kolumbijská káva je často označovaná za najkvalitnejšiu kávu na svete? Excelentné a svetovo unikátne geografické podmienky na pestovanie kávy predurčujú Kolumbiu na produkciu vysokokvalitnej a výnimočne lahodnej kávy. Viac ako 500 000 fariem je tu roztrúsených v biologicky rozmanitých oblastiach tejto úchvatnej krajiny.

Chuť Kolumbie: chuť rozmanitosti v jednej šálke kávy

Kolumbia je predelená pohorím Andy, ktoré sa ťahá od juhu na sever. Väčšina kolumbijskej kávy sa pestuje práve v týchto bohatých oblastiach majestátnych veľhôr. Rôznorodosť mikroklím vytvorených horským terénom, vietor, blízkosť k rovníku či rozdiely v spracovaní kávy – to všetko sa odráža vo výslednej chuti kávy.

Nie je isté, ako sa káva do Kolumbie dostala. Podľa niektorých zdrojov priniesli kávu do Kolumbie jezuitskí mnísi v 17-tom storočí. Prvý vývoz kolumbijskej kávy sa však uskutočnil až v roku 1835, keď okolo 1133 kilogramov kávy putovalo z Kolumbie do Spojených štátov.

kava-z-kolumbie

Netrvalo dlho a káva sa stala hlavným exportným artiklom Kolumbie a jej vývoz sa stal hlavným zdrojom štátnych príjmov. Prispeli k tomu aj silné marketingové kampane, ktoré mali za cieľ posilniť povedomie o kolumbijskej káve, jej kvalite a rozmanitosti jej chutí.

Za týmto účelom bolo potrebné vytvoriť osobitý brand pre kolumbijskú kávu. Národná federácia pestovateľov kávy sa rozhodla vytvoriť fiktívnu charizmatickú postavu Juana Valdeza, ktorý sa stal známym reprezentantom kolumbijskej kávy.

juan valdez

Medzi významné odrody kávy pestovanej v Kolumbii patria odrody Supremo a Excelso. V našej pražiarni pražíme kávu odrody Supremo, ktorá je na rozdiel od kávy Excelso pestovaná v sektore súkromných farmárov, čím je zaručená lepšia starostlivosť o kvalitu kávy.

Zelené zrnká kávy z Kolumbie čerstvo pražíme na stupni praženia Full City Roast, pri maximálnej teplote 219 °C (426 °F). Výsledkom sú kávové zrná stredne tmavohnedej farby so stopou po olejoch na povrchu zrna.

kolumbia

 

Vďaka tomuto spôsobu praženia sa nám podarilo dosiahnuť rovnováhu medzi kyslosťou a horkosťou a naša káva sa vyznačuje jemnou dochuťou po mandliach.

Chcete ochutnať našu fantastickú kávu Colombia? Vyberte si zrnkovú alebo mletú variantu v našom eshope.

Prihlásenie

Táto stránka používa cookies. Viac info