info@casu.sk 

0903 869 665 

Chutné recepty s kávou: Zaujmite netradičným menu

Pridané: 9.4.2018 13:00:00

09 Apríl 2018

Káva ako surovina na varenie nie je v slovenských domácnostiach príliš využívaná. Ale existuje mnoho chutných receptov, ktorým káva dodá ten správny šmrnc a pozdvihne chuťový zážitok na novú úroveň. Neveríte? Tak to vyskúšajte. Tu sú 3 recepty na chutné hlavné jedlá s použitím kávy.

Chutné recepty s kávou: Zaujmite netradičným menu

Steak s kávovou omáčkou

Potrebujeme:

• 4 hovädzie steaky
• 1 PL kukuričného škrobu
• 50 ml silnej kávy
• 100 ml mlieka
• Čierne korenie
• 8 strúčikov cesnaku
• 100 ml červeného vína
• 80g masla
• Soľ

Postup:

Steaky z oboch strán osoľte, okoreňte čiernym korením a potrite pretlačeným cesnakom. Nechajte odležať asi 15 minút. Na panvici nechajte roztopiť maslo, opečte steaky z oboch strán a odložte bokom.

Do výpeku pridajte silnú kávu, červené víno a kukuričný škrob rozmiešaný v mlieku. Nechajte omáčku chvíľu povariť, kým bude mať správnu hustotu a všetky chute sa pekne spoja. Steaky podávajte s kávovou omáčkou, volským okom a ryžou.

steak s kavou

Pečené kávové kura

Potrebujeme:

• 1 veľké naporciované kura
• 3 ČL hnedého cukru
• 2 PL ryžového octu
• 1 PL olivového oleja
• 3 PL sójovej omáčky
• 2 PL citrónovej šťavy
• 1 šálka silnej kávy
• ½ šálky kečupu
• ½ šálky vody

Postup:

Všetky ingrediencie okrem kuracieho mäsa dajte do jedného hrnca, premiešajte a varte na miernom ohni, kým sa omáčka zredukuje asi na polovicu. Nezabudnite občas premiešať, aby sa nepripálila. Hotovú omáčku odstavte z ohňa a nechajte asi 20 minút chladnúť. Potom do omáčky pridajte kuracie mäso a nechajte 30 minút marinovať.

Po polhodinke preložte mäso aj s marinádou na plech (môžete ho vyložiť papierom na pečenie) a dajte piecť do rúry vyhriatej na 175°C asi na hodinku. Počas pečenia mäso aspoň 3 krát podlejte.

kura s kavou

Vegetariánske čili s kávou

Potrebujeme:

• 1 plechovku nakrájaných paradajok
• 1 cibuľu
• 1 žltú papriku
• 3 čili papričky
• 4 strúčiky cesnaku
• 2 plechovky červenej fazule
• 1 PL olivového oleja
• 3 kocky kvalitnej horkej čokolády (85% obsah kakaa)
• 1 PL čili prášku
• 2 a ½ ČL rasce
• 1 a ½ ČL sladkej papriky
• ½ ČL koriandru
• 1/8 ČL škorice
• 1 ČL oregána
• ¼ ČL soli
• 1 PL melasy
• 1 ČL jemne mletej kávy

Postup:

Na olivovom oleji opražte cibuľku, po chvíli pridajte prelisovaný cesnak, nadrobno nakrájanú žltú papriku a čili papričky. Pridajte všetky koreniny spolu s mletou kávou okrem oregána a soli a ďalej opekajte asi jednu minútku.

Pridajte paradajky a keď sa prehrejú, pridajte aj melasu, čokoládu, oregano, soľ a dobre premiešajte. Nakoniec pridajte prepláchnuté fazule z konzervy a povarte ešte asi 15 minút. Podávajte so strúhaným syrom a kúskami avokáda.

cili s kavou

Tak čo poviete, vyskúšate najbližšie takéto lákavé recepty s kávou?

Zdroje: foodfromportugal.com, geniuskitchen.com, ineedcoffee.com

Prihlásenie

Táto stránka používa cookies. Viac info