info@casu.sk 

0903 869 665 

Druhy kávových nápojov: poznáte rozdiely medzi nimi?

Pridané: 3.1.2018 14:45:32

03 Január 2018

Káva je pre mnohých z nás každodenným nápojom, na ktorý nedáme dopustiť. Dokáže človeka prebudiť a dobre naladiť do nového dňa, chodíme si ju s priateľmi vychutnávať do obľúbených kaviarní a pre niektorých je šálka kávy dokonca akýmsi denným rituálom.

Druhy kávových nápojov: poznáte rozdiely medzi nimi?

Či už si kávu pripravujete doma alebo si na ňu zájdete do obľúbenej kaviarne, najdôležitejšie je, aby vám chutila. Existuje niekoľko druhov kávových nápojov, ktoré si môžete dopriať. Viete, aký je medzi nimi rozdiel? Najlepšie by bolo všetky ich postupne ochutnať a vyskúšať.

No nie vo všetkých kaviarňach vám ich pripravia tak, ako by mali a niekde môžete dokonca natrafiť aj na nesprávne zaužívané názvy kávových nápojov. Snáď vám tento prehľad pomôže lepšie sa vyznať vo voňavom svete kávy ;-)

Espresso

Espresso sa pripravuje zo 7g kávy a 25-35ml vody. Tlak by mal byť 9 barov, teplota vody 88°C a doba extrakcie kávy okolo 25 sekúnd. Ide vlastne o malú šálku silnej kávy. V našich zemepisných šírkach sa môžete stretnúť aj s pojmami ako veľké presso, malé presso, presso, piccollo...tieto označenia však nie sú správne.

Caffé lungo

Pokiaľ teda chcete „veľké presso", pýtajte si caffé lungo, alebo espresso lungo. Pripravuje sa ako klasické espresso a následne sa dolieva horúcou vodou, ktorú väčšinou dostanete osobitne, aby ste si mohli nápoj sami podľa chuti predĺžiť.

Espresso doppio

Ide o dvojité presso, pripravuje sa teda zo 14g kávy, pričom doba extrakcie je rovnako ako pri príprave espressa okolo 25 sekúnd. Objem dolievanej vody je tiež väčší a predstavuje 50-70ml.

Ristretto

Podobne ako espresso, aj ristretto sa pripravuje zo 7g kvalitnej kávy, doba extrakcie je však len 18 sekúnd a objem nápoja je len 20 ml. Ide teda o naozaj silný kávový extrakt, ktorý si vychutnáte na jeden až dva dúšky.

Espresso macchiato

Ide o espresso doplnené lahodnou mliečnou penou. Je ideálne pre tých, ktorí si radi vychutnajú chuť kvalitnej kávy zjemnenú mliekom.

cappuccino

Cappuccino

V Taliansku je cappucino obľúbeným kávovým nápojom k raňajkám. Jeho základ tvorí espresso doplnené speneným mliekom v šálke s objemom 150-180ml. Výsledkom je lahodný nápoj, ktorý sa výborne hodí ku sladkým koláčikom.

Flat White

Obdobou cappucina je aj nápoj nazývaný Flat White. Rozdiel je v tom, že sa pripravuje z dvojitého espressa, je teda silnejší ako klasické cappuccino.

Caffé latte

Je tiež podobné cappuccinu, podáva sa však v objeme asi 330ml a okrem mliečnej peny sa v tomto nápoji nachádza aj horúce mlieko.

Latte Macchiato

Podáva sa v sklenenom pohári s uškom v objeme 250ml. Skladá sa z napeneného mlieka, mliečnej peny a espressa, ktoré sa dolieva ako posledné. Vďaka tomu sa v nápoji vytvoria tri farebné vrstvy.

Základom všetkých nápojov by však mala byť kvalitná káva. Taká, akú pre vás s láskou pražíme v našej pražiarni Daily Coffee priamo v Bratislave. Vybrať si môžete z druhov káv z celého sveta a objavovať tak nepreskúmané chuti tohto fantastického nápoja. Vyberte si tu ;-)

Prihlásenie

Táto stránka používa cookies. Viac info