info@casu.sk 

0903 869 665 

Káva z Etiópie – voňavá káva s tónmi jazmínu a lupeňov ruže

Pridané: 5.3.2018 12:45:00

05 Marec 2018

Etiópia je považovaná za krajinu, z ktorej káva pôvodne pochádza a svoje meno nesie práve podľa oblasti Kaffa, kde bola objavená. Legenda hovorí o pastierovi menom Kaldi, ktorý tu pásaval svoje kozy. Jedného dňa si však začal všímať na svojom stáde neobvyklé správanie. Kozy boli čulé, mali kopec energie a dokonca dokázali ostať hore po celú noc.

Káva z Etiópie – voňavá káva s tónmi jazmínu a lupeňov ruže

Pastier si čoskoro všimol, že toto správanie sa objavuje, keď kozy požerú neznáme červené bobule z okolitých kríkov. Netrvalo dlho a o záhadných bobuliach sa dopočul aj opát z neďalekého kláštora. Rozhodol sa tieto bobule bližšie preskúmať, no nakoniec ich zavrhol ako dielo diabla a hodil ich rovno do rozpáleného ohňa.

Vtedy snáď po prvý raz človek pocítil omamnú vôňu praženej kávy. Mnísi teda postupne začali červené bobule jesť a nakoniec aj drviť a miešať s vodou. Káva vo svojej prvej podobe bola na svete.

Dnes je káva z Etiópie považovaná za jednu z najneobvyklejších káv na svete a ponúka množstvo rôznych chutí od vínnych tónov až po ovocné. Etiópska káva sa typicky rozlišuje podľa regiónov, v ktorých bola dopestovaná a predáva sa ako káva single origin. Kávy z rôznych pestovateľských regiónov sa však neuveriteľne líšia a preto sa nedá hovoriť o jednotnej typickej chuti etiópskej kávy.

kava-z-etiopie

V Etiópii sa nachádzajú tri hlavné regióny, v ktorých sa káva pestuje: Yirgacheff, Sidamo a Harrar. Káva z južnej oblasti Sidamo sa vyznačuje svojou komplexnou chuťou a v ústach zanecháva bohatý pocit s jasným zakončením.

Oblasť Yirgacheff technicky spadá pod Sidamo, ale vyššia kvalita a unikátnosť tejto kávy jej dovoľuje vyčleniť sa osobitne. Yirgacheffes je pikantná voňavá káva s jemným telom a sladkou kvetinovou arómou s tónmi citrusov. Tieto kávové zrná patria k najvyššie hodnoteným na svete, čo sa odráža aj na ich cene.

Východný región Harrars sa vyznačuje kávou s vínovými a ovocnými tónmi, v ktorých prevláda jasná chuť čučoriedok. Pre tento región sú charakteristické divoké odrody kávy, ktoré pestujú a ručne spracovávajú miestni obyvatelia.

pestovanie kavy Etiopia

Väčšina etiópskej kávy sa pestuje bez použitia chemikálií v bezpečnom tieni okolitej zelene. Napríklad káva z oblastí Harrars a Yirgacheffes je známa ako „záhradná káva", pretože je pestovaná výlučne tradičnými metódami na malých pozemkoch miestnych dedinčanov.

Delikátnu kávu z Etiópie pre vás čerstvo pražíme aj v našej pražiarni v Bratislave. Táto unikátna káva s tónmi jazmínu a lupeňov ruže vás očarí svojou likérovou sladkou chuťou s náznakmi citrusového ovocia. Ochutnajte zrnkovú alebo mletú kávu z Etiópie.

kava-etiopia

 

 

Prihlásenie

Táto stránka používa cookies. Viac info