info@casu.sk 

0903 869 665 

Káva z Kostariky: skvelá voľba, ktorá nikdy nesklame

Pridané: 27.3.2018 15:30:00

27 Marec 2018

Začiatky pestovania kávy v Kostarike siahajú do konca 17. storočia, kedy boli kávovníky v Kostarike po prvýkrát vysadené. Od tých čias sa Kostarika svojej kávy zodpovedne ujala a stala sa prvou krajinou Strednej Ameriky s plne rozvinutým kávovým priemyslom. Už v roku 1820 predstavovalo pestovanie kávy hlavnú položku pre vývoz, poľnohospodárstvo a ekonomiku celej krajiny.

Káva z Kostariky: skvelá voľba, ktorá nikdy nesklame

V roku 1833 bola ako mimovládna organizácia založená Národná asociácia kávy - Icafe (Instituto del Café de Costa Rica). Jej úlohou bola pomoc a podpora rozvoja obchodu s kávou a dodnes zastrešuje vedecký výskum biológie Arabiky, patológie rastlín, analýzu pôdy a vody a v neposlednom rade dohľad nad celým kávovým priemyslom.

Pravdepodobne ste netušili, že Kostarika je jedinou krajinou na svete, kde je pestovanie „zlej kávy" doslova protizákonné. V roku 1989 tu bol prijatý zákon, ktorý zakazuje farmárom pestovať akýkoľvek druh menej kvalitných kávových zŕn a jediným prístupným druhom kávy je tu 100% Arabica, ktorá predstavuje najvyššiu kvalitu kávových zŕn.

Kostarickí farmári sa preto musia usilovať o maximálnu dokonalosť a prvotriednu kvalitu svojej úrody. Arabica je pritom náročná nielen na pestovanie, ale aj na skladovanie. Podnebie Kostariky však kávovníkovým stromom praje a horské oblasti spolu s teplými teplotami vytvárajú ideálne podmienky pre pestovanie fantastickej kávy najvyššej kvality.

kava-kostarika

Pôda je obohatená sopečným popolom, ktorý okysličuje kávové bobule a dodáva im bohatšie chute. 70% kávy sa pestuje v horských výšinách 800-1600 metrov nad morom. Teplota sa pohybuje medzi 17-28°C, pričom sa tu strieda obdobie dažďov s obdobím sucha.

Všetky tieto podmienky spolu vplývajú na jedinečné charakteristiky kávových zŕn. Okrem toho, farmári zbierajú kávové zrná ručne, aby sa ubezpečili, že sú správne zrelé a tak má každá jedna bobuľka rozvinuté tie najlepšie chute. Výsledkom pôsobenia prírodných síl a poctivej práce domácich farmárov sú zrná plnej a bohatej chuti, ktoré sa používajú do prémiových zmesí.

kava-kostarika

Svedčí o tom aj fakt, že chuťový profil kostarickej kávy patrí medzi najlepšie hodnotené a uznávané v Strednej Amerike. Zacítite v nej napríklad tóny hnedého cukru, citrusov a ovocia. V Kostarike sa nachádza 8 hlavných regiónov na pestovanie kávy. Jedným z najznámejších je región Tarrazú , ktorý produkuje jednu z najlepších káv Kostariky. Nachádza so vo vnútrozemí v horách dosahujúcich výšku až 1700 metrov nad morom.

Kávu z regiónu Tarrazú pravidelne pražíme aj v našej pražiarni Daily Coffee. Vychutnajte si jej hlboko komplexnú arómu doplnenú žiarivo sa chvejúcou aciditou pripomínajúcou citrusové plody. Ľahká sladkosť, oriešková crema a nádych korenenej čokolády robí z tejto kávy zaručenú voľbu, ktorá nikdy nesklame.

Zdroje: espressocoffeeguide.com, cafebritt.com, cafeimports.com
Obrázky: transat.com, tripadvisor.com.au, tourradar.com, entercostarica.com, holidayplace.co.uk, tripsavvy.com

Prihlásenie

Táto stránka používa cookies. Viac info