info@casu.sk 

0902 272 219 

Káva zo Sumatry: Ako chutí funky káva?

Pridané: 14.3.2018 08:45:00

14 Marec 2018

Káva odrody Sumatra sa pestuje v oblasti indonézskeho súostrovia. Budete ju milovať, alebo nenávidieť, no kávu zo Sumatry rozhodne musíte vyskúšať. Je totiž unikátna, individuálna a úplne iná ako ostatné.

Káva zo Sumatry: Ako chutí funky káva?

Sumatra je šiestym najväčším ostrovom na svete a jej poloha ju predurčuje na výborné miesto pre pestovanie kávy Arabica. Leží priamo na rovníku, ktorý ju predeľuje na dve rovnako veľké polovice a vytvára tak dve rozdielne klimatické zóny.

Táto drsná ostrovná krajina je mimoriadne úrodná a jej pôda je obohatená ložiskami popola, ktorý je pozostatkom jednej z najväčších sopečných erupcií na Zemi. Rastie tu mnoho druhov exotického korenia a šťavnatého tropického ovocia, darí sa tu kakaovníkom, pestuje sa ryža, čaj a samozrejme – káva.

Kávu často pestujú malí vidiecky farmári priamo na svojich pozemkoch. Práve ich unikátnemu spôsobu spracovávania kávových zŕn vďačí káva zo Sumatry za svoju špecifickú chuť. Tento proces sa nazýva „Wet hulling" alebo „Giling Bashan" a používa ho väčšina farmárov. Aj keď sa takto spracované kávy často označujú ako spracované suchou metódou, tento spôsob sa líši od klasického suchého spracovania v iných krajinách a je typický pre Indonéziu.

kava-sumatra

Ako prvé, ihneď po zbere farmári odstránia kožu z kávovej bobule s použitím domácich strojov. Potom dajú kávové bobule do tkaných vriec a nechajú fermentovať cez noc.

Nasledujúce ráno farmári ručne odstránia zvyšnú dužinu z kávového zrna. Kávové zrnko s jeho pergamenovou vrstvou sa nechá ďalej čiastočne usušiť na dvoroch farmárov. Potom farmári odnesú kávové zrná do regionálnych skladov, kde sa z nich odstráni pergamenová vrstva a zrná sa usušia ešte viac. Zo skladov sa zrná posielajú do prístavného mesta, kde sa po tretíkrát usušia a pripravia na export.

kava-sumatra

Tento postup umožňuje kávovému zrnu udržať si svoju vlhkosť po dlhší čas a taktiež získať úplne nové chuťové a aromatické charakteristiky. Káva zo Sumatry je známa svojím plným telom a nízkou kyslosťou. Jej chuť a aróma sa často označuje pojmami ako funky, zemitá, machová, pikantná či hubová. Je teda ideálnou voľbou pre ľudí, ktorým nevyhovuje kyslosť v káve.

Možno vám táto káva zachutí, možno nie. V každom prípade vás však zavedie hlbšie do fantastického sveta kávy a naučí vás niečo nové a zaujímavých a nekonvenčných podobách chuti kávy.

sumatra

Našu kávu Sumatra pražíme z odrody Indonesia Sumatra Tri Hita Karana A/WP 1 Organic. Tri Hita Karana je hinduistická filozofia pochádzajúca z ostrova Bali. Táto filozofia hovorí o troch zdrojoch šťastia pre človeka, ktorými sú harmónia s Bohom, harmónia s ostatnými ľuďmi a harmónia s okolitým prostredím a prírodou.

Aj vďaka tomu je táto káva pestovaná a obchodovaná ekologickými a Fairtrade metódami. Ochutnajte unikátnu chuť Sumatry a vyberte si našu čerstvo praženú zrnkovú alebo mletú kávu.

Zdroje: driftaway.coffee, drinks.seriouseats.com, 1912pike.com

 

Prihlásenie

Táto stránka používa cookies. Viac info