info@casu.sk 

0903 869 665 

Späť

Kofein - Čo robí s naším organizmom?

Pridané: 2.8.2015 21:47:31

02 August 2015

Koľko kávy denne vypijete? Mnohí konzumenti kávy si často neuvedomujú akú dávku kofeínu vypitím väčšieho množstva kávy za deň do seba dostávajú.

Kofein - Čo robí s naším organizmom?

Jednotlivé odrody káv sa líšia v množstve kofeínu, ktorý obsahujú. Napr. arabica má 1,7 % kofeínu, pričom robusta až 3,2 %.

Na každého pôsobí kofeín, jedna z mnohých aromatických látok – tiež alkaloid nachádzajúci sa v káve odlišne. Vo všeobecnosti má povzbudzujúce účinky na centrálnu nervovú sústavu a ide tak o najrozšírenejší stimulant na svete. Kofeín je najčastejšie spájaný s kávou, no táto látka sa vyskytuje aj v čaji, energetických nápojoch, čokoláde a pod. 

Vstrebávanie kofeínu prebieha v žalúdku a tenkom čreve. Po vypití kávy sa človeku zvýši krvný tlak, často sa objavia prejavy ako zrýchlený tlkot srdca a eliminovanie akútneho stavu únavy. Práve posledný menovaný fakt je najčastejší dôvod prečo ľudia siahajú po káve. Je preukázateľné, že odstraňuje únavu a zvyšuje výkonnosť, má vplyv na urýchľovanie metabolizmu a pozitívne vplýva i na znižovanie rizika cukrovky. V rozumných dávkach môže prispievať k ochrane pečene a mozgu. Čo je však rozumná dávka? Odborníci odporúčajú 400mg denne, čo zodpovedá asi štyrom šálkam kávy. To sa však líši v závislosti od toho, či ste príležitostným alebo pravidelným konzumentom kávy. U toho, kto si kávu dopraje niekoľkokrát denne sa prirodzene vytvorí istá tolerancia na kofeín. Ak to s množstvom preženiete rátajte, že sa môžu vyskytnúť nežiaduce účinky, ktoré kofeín na ľudský organizmus má. Ide najmä o nespavosť, nepokoj, bolesti žalúdka a tachykardiu. Opatrní by mali byť zvlášť ľudia, ktorí pravidelne užívajú lieky.

chcemicky vzorec

Káva okrem kofeínu obsahuje aj ďalšie iné látky ako rôzne druhy sacharidov, olejov, kyselín či bielkovín. Zastúpenie majú aj minerálne látky ako draslík, fosfor, železo a horčík. Vďaka antioxidantom a polyfenolom je káva ako zdraviu prospešný nápoj odporúčaná i odborníkmi na výživu. Ak však práve zo zdravotných dôvodov nemôžete konzumovať kávu, siahnite po jej bezkofeínovej verzii. Takúto kávu vedeli vedci pripraviť už na prelome 19. a 20. storočia. Na to, aby sa z kávových zŕn odstránil kofeín musia prejsť zložitým chemickým procesom. Najčastejšie k tomu dochádza za pomoci uhlíka a vody, kedy sa namočené zrná prečerpávajú cez filter s aktívnym uhlíkom. Nakoniec sa káva suší pri rôznych teplotách. Pri tomto procese zrná kávy absorbujú veľké množstvo vody a strácajú tak svoju pôvodnú chuť i arómu.

Diskusia

(0 komentárov)

  • Akciové baličky
  • india
  • joj
  • Vianočné balíčky
  • Previous
  • Ďalší
Táto stránka používa cookies. Viac info

Prihlásenie