info@casu.sk 

0903 869 665 

Späť

Majstrovstvo dokonalej chuti

Pridané: 28.10.2016 17:54:54

28 Október 2016

Praženie kávy je nádherný proces a skutočná alchýmia. Práve praženie zŕn totiž zodpovedá za plnosť chuti i vône, ktorá bude vo Vašej šálke.

Majstrovstvo dokonalej chuti

Podľa legiend, praženiu kávy vďačíme nepriazni počasia, kedy kávovníkové kríky zasiahol požiar. Od tohto momentu sa o úpravu kávy snažíme cielene pre získanie nádhernej arómy, jemnej vône a predovšetkým charakteristickej chute. Kávové zrnká sú v surovom stave šedozelené alebo žlto hnedé a nevyznačujú sa silnou chuťou ani vôňou. Svoju arómu získavajú pražením, kedy zrnko mení farbu a získava svoju chuťovú charakteristiku. Tá sa určuje predovšetkým pomerom kyslosti a horkosti. Čím vyšší stupeň preženia, tým sa potláča kyslosť a vystupuje horkosť a naopak.

Pred samotným začatím praženia je dôležitý výber kávy. V Daily Coffee pre Vás vyberáme tú najlepšiu kávu z celého sveta, ktorú pražíme priamo v Bratislave. Pochutnať si tak môžete na káve z Brazílie, Columbie, Costa Rici, Ethiopie, Guatemaly, Kene, Sumatri, Tanzánie i Burundy. Pražič má pred sebou veľkou úlohou – nájsť taký stupeň praženia, vďaka ktorému vyniknú prirodzené chute konkrétnej odrody. Ide o proces založený na čase a teplote, ktoré v kombinácii s kvalitou a druhom kávy rozhodujú o konečnom výsledku. Najskôr preto praží malé dávky kávy, ochutnáva jednotlivé výsledky a po vybraní najlepšej alternatívy upraví parametere pražičky tak, aby bol využitý všetok potenciál kávy. Samotné praženie prebieha v bubnovom pražiacom stroji, kedy sú zrnká pražené na horúcom vzduchu za neustálého premiešavania tak, aby sa opražili rovnomerne.

prazenie kavy

 

Stupne praženia

Existuje niekoľko názvov a stupňov praženia. Vo všeobecnosti pražiči používajú v terminológii slabý, stredný a silný stupeň praženia. Organizácia Specialty Coffee Asociation uvádza 10 bodovú stupnicu, v rámci ktorej sú určené charakteristiky úrovne praženia kávy. Stupnica prechádza od ľahkých, svetlých a kyselých káv po tmavé, olejnaté a horké:

  1. Light Cinnamon → veľmi svetlé hnedé zrnko s chuťou, ako by bolo zrno toastované, s výraznými kyselými tónmi.
  2. Cinnamon → svetle hnedé zrnko, stále cítiť chuť toustov a výrazne kyselé tóny.
  3. New England – začína „first crack" → svetle hnedá farba zrniek so stále kyselou, ale už nie tak chlebovou chuťou.
  4. American, Light City – končí „first crack" → trošku tmavšia svetlá farba, sladšia chuť.
  5. City Plus, Medium → stredne hnedá farba zŕn, zároveň cítite všetky dôležité chute naraz.
  6. Full City → stredne tmavá hnedá farba, na povrchu sa začínajú objavovať oleje, sladké horké tóny.
  7. Light French Viennese → tmavšie hnedá farba s väčšími olejovými fliačkami, viac horko-sladkej chute, karamelové tóny, zrnká postupne strácajú kyslosť.
  8. French – káva sa začína spaľovať → tmavo hnedé zrnká, veľmi výrazné oleje na povrchu, ľahko spálené tóny, kyslosť mizne.
  9. Italian → veľmi tmavé kávové zrná, silnejšie spálené tóny, žiadna kyslosť.
  10. Spanish → tmavohnedé, takmer čierne zrnká, olejovitá, prázdna, horká, spálená chuť.

„First crack" je moment, ktorý sa prejavuje približne po 5-6 minútach praženia a znie ako pukanie popcornu alebo lámanie vetvičiek.

„Second crack" je už menej výrazný, tlmenejší a znie ako lusknutie.

 

V Daily Coffee pražíme kávu na stupne City Plus – Medium (stredné praženie) a Full City (stredne silné praženie) tak, aby ste si mohli vychutnať najlepšiu arómu a pôžitok z každej šálky. Z našej ponuky pre Vás vyberáme napríklad zvýhodnenú ponuku, ktorú nájdete tu.

  • Akciové baličky
  • india
  • joj
  • Vianočné balíčky
  • Previous
  • Ďalší
Táto stránka používa cookies. Viac info

Prihlásenie