info@casu.sk 

0903 869 665 

Späť

Pripravte si dokonalé cappuccino

Pridané: 27.2.2015 09:07:05

27 Február 2015

Pripravuje sa do vopred zohriatej šálky. Do tej sa pripraví najskôr espresso, zatiaľ čo sa v špeciálnej nerezovej konvičke napeňuje mlieko. Šľahanie mliečnej peny si vyžaduje istú zručnosť. Stačí dodržať zopár pravidiel a správnu penu do cappuccina dokáže pripraviť každý.

Pripravte si dokonalé cappuccino

Cappuccino (kapučíno), pôvodom taliansky nápoj z kávy, ktorý sa skladá z espressa, mlieka a mliečnej peny. Pripravuje sa do vopred zohriatej šálky. Do tej sa pripraví najskôr espresso, zatiaľ čo sa v špeciálnej nerezovej konvičke napeňuje mlieko.
Šľahanie mliečnej peny si vyžaduje istú zručnosť. Stačí dodržať zopár pravidiel a správnu penu do cappuccina dokáže pripraviť každý. Mlieko, z ktorého chceme našľahať penu by malo byť studené, to zaručí, že ho môžeme šľahať dlhšiu dobu. Ideálne je plnotučné (3,5 % tuku). Konvičku vždy zaplňte iba do polovice, pretože ak by ste ho naliali málo, nikdy nedosiahnete požadovanú penu.
CappucinoMlieko našľahávame pomocou trysky, ktorá je súčasťou kávovarov. Pred aj po každom použití je potrebné trysku naprázdno odfúknuť, čím sa odstránia usadeniny a nečistoty. Po vložení trysky do mlieka môžete konvičku mierne natočiť do strany a pomaly sa tryskou približovať ku dnu. Zásadou tiež ostáva, že mlieko nemôže mať viac ako 70ºC, inak by sa prevarilo a z peny by ostali iba bubliny. Trysku očistíme a odpustíme paru naprázdno (tak ako na začiatku). Konvičku s napeneným mliekom pár krát poklepeme o stôl, aby sme eliminovali vzduchové bubliny a pomaly nalievame do pripraveného espressa.

Na to, aby ste našľahali mlieko s dokonalou mliečnou penou je potrebné mať kvalitné konvičky – kovové z nerezu. Okrem mlieka je dobré ak je aj konvička vychladená a samozrejme čistá. Po každom našľahaní treba mlieko hneď spotrebovať. Opätovným šľahaním už nedosiahnete taký efekt peny ako na prvý krát.

Latte art (mliečne umenie) je technika kde sa pomocou napeneného mlieka po jeho naliatí vytvárajú rôzne obrazce a tvary. Baristi po celom svete túto techniku objavovali iba postupne, prišla k nám zo Spojených štátov amerických, no dnes je známa už aj u nás.
Cappucino Z peny na cappuccine sa dajú vytvárať mnohé obrazy. Rozlišujeme dva základné spôsoby vytvárania latte art (free pour a etching). Najrozšírenejším vzorom formou free pour (nalievanie mlieka), ktorý baristi vytvárajú je obrázok v tvare jabĺčka, či srdca. O niečo zložitejšie sú obrazce tulipánu a ruže. Výsledný efekt obrázku ovplyvňuje veľkosť šálky, čím väčšia šálka, tým jednoduchšia tvorba obrázku z peny. Všeto je o pohybe zápästia. Penu začnite nalievať od ľavého horného okraja z výšky asi 6 cm a postupne sa s konvičkou s mliečnou penou dostaňte až nad hladinu a posúvajte z prava do ľava. Vytváranie obrazca sa končí, keď sa dostanete na koniec šálky.
Obrázky sa dajú pripraviť aj pomocou špeciálnej kovovej špajdle, ktorou sa dá obrázok domaľovať a vytvarovať podľa potreby. Za pomoci špajdle vytvoríte napr. kvetinky, štvorlístok alebo aj rôzne zvieratká.
Dokresľovanie polevou (spomínaná technika etching) je v porovnaní s prvou omnoho jednoduchšia. Ide vlastne o kreslenie polevou či kakaom priamo na povrch cappuccina. Baristi používajú najčastejšie čokoládovú alebo karamelovú príchuť polevy, aby nespôsobila zmenu chuti samotného nápoja. Z polevy si viete vytvoriť rôzne špirály, kvety a iné geometrické vzory. Pre menej zdatných dobrá správa: existujú totiž šablóny, ktoré sa dajú použiť na vytvorenie obrázkov. Šablónu stačí jednoucho pridržať nad už pripraveným cappuccinom a posypať kakaom.
Teraz už len stačí naplno si vychutnať cappuccino presne tak, ako ho máte radi!

 

  • Akciové baličky
  • india
  • joj
  • Vianočné balíčky
  • Previous
  • Ďalší
Táto stránka používa cookies. Viac info

Prihlásenie