info@casu.sk 

0902 272 219 

Pražiareň kávy a proces praženia

Pražiareň kávy CASU s.r.o. Bratislava

Kávu značky Daily Coffee - Every Day pre Vás pražíme od roku 2012. Praženie prebieha tradičnou technológiou na bubnovom pražiacom stroji. Celý proces má formu manufaktúry.

Momentálne pražíme kávu najvyššej kvality z Brazílie, Colombie, Costa rici, Ethiópie, Burundi, Guatemaly, Kene, Mexica, Sumatry, Tanzánie, Peru a Hondurasu.

 
Praženie kávy

Proces praženia

Pred samotným pražením musia všetky kávové zrná prejsť ťažkou skúškou ručného triedenia. Nevhodné sú hneď na začiatku odstránené, aby sme zachovali vysokú kvalitu každej šálky.

Tie najlepšie, ešte zelené zrná, potom putujú do zásobníka pražičky. Po dosiahnutí správnej teploty sú presunuté priamo do pražiaceho bubna. Kontrola kvality prebieha aj počas samotného praženia. Tentokrát nám okrem zraku pomáha aj čuch. Vôňa správne pražených zŕn je jedinečná a s ničím nezameniteľná.

stupne prazenia

V procese praženia káva mení svoje chemické a fyzikálne vlastnosti, ako aj výslednú chuť. Existuje niekoľko stupňov praženia:

Nepražené:

  • 22 °C (72 °F) Zelené zrná: zelená káva privezená do pražiarne môže byť skladovaná až 2 roky
  • 165 °C (329 °F) Fáza schnutia: Vo fáze schnutia dochádza k endotermickému procesu, počas ktorého sa zo zŕn odparuje vlhkosť až do okamihu prvého prasknutia

Svetlé praženie:

  • 196 °C (385 °F) Škoricové praženie (Cinnamon roast): Veľmi svetlá úroveň praženia tesne po prvom prasknutí sa vyznačuje vysokou aciditou podobnou ako pri čaji
  • 205 °C (401 °F) Novoanglické praženie (New England Roast): Mierne svetlohnedé praženie je často používané pražiarmi výberovej kávy, nakoľko zvýrazňuje chuťový profil kávy a vyvažuje ovocnosť a aciditu. 

Stredné praženie:

  • 210 °C (410 °F) Americké praženie (American Roast): Káva nadobúda stredne svetlohnedý odtieň, pričom chuťový profil kávy ostáva zachovaný.
  • 219 °C (426 °F) City Roast: Stredne hnedá farba bežná pre výberovú kávu. Tento stupeň sa hodí na vyzdvihnutie chuťového charakteru danej kávy, pričom jemne cítiť praženie.

Tmavé praženie:

  • 225 °C (437 °F) Full City Roast: Kávové zrná nadobúdajú stredne tmavohendú farbu so stopu olejov na povrchu. Ide o najčastejší spôsob praženia, ktorý sa vyznačuje začiatkom druhého prasknutia.
  • 230 °C (446 °F) Viedenské praženie (Vienna Roast): Tmavohnedé zrná s olejovým povrchom nadobúdajú horkosladkú chuť s prevahou karamelu, zatiaľ čo ovocnosť je potlačená. V polovici druhého prasknutia začína byť pôvodná chuť kávy prevážená chuťou praženia.
  • 240 °C (464 °F) Francúzske praženie (French Roast): Na konci druhého prasknutia vznikajú zrná tmavohnedej farby lesknúce sa olejom. Chute vzniknuté pražením dominujú nad pôvodnou chuťou kávy s podtónmi spálenia a žiadnou aciditou.
  • 245 °C (473 °F) Talianske praženie (Italian Roast): Výsledkom sú veľmi tmavohnedé zrná s olejovým povrchom a silnou chuťou spáleniny, zataľ čo kyslosť úplne mizne.
  • 250 °C (482 °F) Španielske praženie (Spanish Roast): Vznikajú tmavohnedé až čierne zrná s olejovým povrchom a výraznou chuťou spáleniny, uhlia či dechtu. 

V našej pražiani používame 2 stupne praženia:

City Roast pri teplote max. 219 °C (426 °F)

Takto pražíme kávy Costa Rica, Guatemala, Keňa, Sumatra, Ethiopia, Mexiko, Tanzánia, Honduras a Peru.

Full City Roast pri teplote 225 °C (437 °F)

Takto pražíme kávy Colombia, Brazília, Mix Brazília-Robusta, Mix CostaRica-Robusta

Po upražení sa kávové zrnká ochladzujú studeným vzduchom. Pri tomto procese prebieha ďalšie ručné triedenie. Dalej nepustíme žiadne nedopražené ani prepražené zrnká.

vrecia kavy 

Upražená a vytriedená káva sa necháva niekoľko dní odvetrať. Následne je balená do špeciálnych kávových obalov so vzduchovým ventilom, vďaka ktorému sa káva vyhne oxidácii.

Posledným bodom procesu je dovoz čerstvej kávy do kaviarní a iných prevádzok alebo posielanie k Vám domov.

 

Chcete vedieť viac? Neváhajte nás kontaktovať.

NAPÍŠTE NÁM

Prihlásenie

Táto stránka používa cookies. Viac info